076 011 14 71

  076 011 14 72

 info@mogelexperten.se

Är mögel på ost farligt?

Mögel på ost kan vara både ofarligt och skadligt, beroende på vilken typ av ost det gäller.

Ätligt mögel – Tryggt att äta

Vissa ostar, som blåmögelostar (t.ex. Gorgonzola, Roquefort och Stilton) och vitmögelostar (t.ex. Brie och Camembert), innehåller mögel som är helt ofarligt och till och med en del av ostens smak och karaktär. Dessa mögelsorter är ätbara och säkra att konsumera.

Skadligt mögel – Bör undvikas

Om mögel uppstår på ostar som inte är gjorda för att ha mögel, som hårdost (t.ex. Gouda, Cheddar) eller färskost (t.ex. cream cheese, cottage cheese), kan det vara skadligt. Vissa mögelsorter kan producera toxiner som är farliga att äta.

Hur hanterar man mögel på ost?






Vanliga Frågor